Tuesday, March 15, 2011

~You are 16 weeks pregnant~

Pagi tadi dapat emel dari babycentre... Dah 4 bulan dah skrg.. Rasa lambatnye perut membesar, tak sabar nak memboyot, tak sabar nak tukar semua baju..Tak sabar nak rasa baby tendang2.. Heheee

Tapi scary jugak babycentre cakap "You've probably gained at least 2.2kg/5lb by now, maybe as much as 4.5kg/10lb". Jgnla over sgt naik berat sudah.. Selalu start 5 bulan baru naik mendadak.. Sy takut obesiti.. gigitjari

Sabtu lepas, check up untuk 15 weeks. Check up paling cepat rasanya. Sebab takde mood nak tanya byk2 kat doktor, sebab time scan tu tak berapa clear. Doktor sll syok sendiri, asek bgtau ni kepala, ni tgn, ni kaki, tp kita ni tak nampak apa2 pun.. Tak dpt nak imagine mana kepala, kaki, tgn.. Doktor je yang nampak.

Time nak ukur panjang, tak dpt ukur dgn tepat sebab baby tgh melengkung, kaki gerak2.. So badan baby jadi pendek.. Print pun tah shot ape yang doktor ambik.. Tak tau mana satu kepala n badan..

Baby, next time behave eh..

Time tu geram sebab ultrasound tu tak clear, so terus tanye doktor takde scan 4d ke.. Hampas je doktor ckp kat sini takde, kalau nak scan 4d kena dtg klinik dia lg 1 kat ttdi.. Nanti dah 5 bln nak buat appoinmnt tuk 4d pulak kat annexe 2 ni je.. Senang..

Your baby's about the size of an avocado now but in the next three weeks, he'll go through a tremendous growth spurt - doubling his weight and increasing his length.

Sekarang dah bertukar ke susu Anmum.. Dulu Friso. Anmum lg sedap, tapi ramai kata boleh naikkan berat badan dgn mendadak.. Fuhh takut.. takbole

7 comments:

Atiqah Adnan said...

heh haah selalunye doc yang tahu keadaan bb dalam perut.. dah 16 minggu daa? dah nak masuk 5 bulan laa eak.. jaga diri.. susu anmum best ke? err sampai sekarang tak penah tetap minum susu.. ganti dengan dutchlady n HL je..

~SaHiDa~ said...

minggu ni genap 4 minggu. anmum rasa macam susu anlene. bole la telan walopun susah jugak. kalau friso tu rasa tak sedap sgt, tp ikut org jugakla

~SaHiDa~ said...

eh 4 bulan :P

ARNA said...

anak saya dah 4 bulan :)
susu anmum manis, takut ibu kena diabetes. Better tukar enfamom or mamilmama. Sepanjang mengandung dulu saya minum 2 kotak anmum,1 tin enfamom, 4tin mamil mama.

~SaHiDa~ said...

tula nana, ada jugak baca pasal anmum tu. takpela, anmum ni habis nanti, tukar yang lain pulak.

E=mc² + Q said...

org ramai kata mnum anmum bdn cpt naik sbb kdungan lemak agk tggi. Better amek mamilmama.dlm byk2 brand,mamil plg rndah lemak.
Jg pemakanan tau,nanie masuk 5bln ritu naik 3.5kg.pastu bp pun naik. Aduhai..la ni everyweek ada check bp kat kk.hukhuk

cik juju said...

happy birthday sahida..
nty 20 weeks baru rasa yer baby tendang.