Thursday, June 9, 2011

~4d scan~

Ini adalah 1st time buat scan 4d.. Time ni baru 26 weeks ++, excited tak excited mak ayah dia ni.. Heheh

Buat scan 4d ni time balik kampung kluang.. Sebab akak sedara ckp buat kat johor maternity ni murah.. RM 55 je untuk scan 4d n nanti dapat gambar 4R sekeping. Takde cd.. Ermm murah ke?


Tunjuk kat member ofis, dia 1st time tgk tak dapat nak imagine gambar apa. lama2 baru nampak muka, hidung, mulut. Tangan pulak sebelah kat telinga, kaki bersilang dah nak sampai muka dah.. Hehe.. Time ni baby kecik lagi, belum 7 bulan pun lagi. Muka dia kurus lagi, takde lemak.. Nanti dah besar sikit, 8 months nanti kita scan 4d lg eh baby..

Ni plak gallery tampal gambar2 baby.. heheh.. ada org letak kat album, tp kitorg tampal je, senang tiap hari bole tgk.. tgk gambar baby n tgk baju2 baby betul2 terapi yang paling bagus. Hepy je..

Sekarang dah masuk 7 bulan. Minggu ni 28 weeks ++.. Semalam last check up dengan doktor kat hosp pantai. Lepas ni mintak transfer pergi ukmsc.. tapi belum decide lagi nak deliver kat mana, Transfer je dulu.. Tu pun blur2 lagi, nak transfer ke mana sbnrnye ni.. sebab tak nak stay kat pantai, sebab tak plan nak deliver kat sana.. Rate kat pantai, untuk normal je ada package, itupun under 2 doktor saje, dr idris n doktor lagi sorg cina.

Package normal delivery 3 days 2 night:

4 bedded : RM 2688.00
2 bedded : RM 2788.00

Tak termasuk epidural, added blood test etc.. Tgk harga normal delivery mmg affordable sebab company pun cover RM 2500 untuk normal delivery.. Tapi...

Haha tapi kalau czer memang mencekik darah punya harga. Czer takde package, starting from RM8000. So Dr sy ckp normally kalau czer kena dalam 9000-10000... Mak ai, company cover RM4000 je, so dah kena tokok bape ribu kat situ.. Dr sendiri pun ckp, kdg2 kita ingat kita takde apa2 masalah, ingat boleh deliver normal, tapi last minute tak tau kan, takut ada apa complication, dah kena operate.

So buat appoinmnt kat ukmsc (private wing) sebab dekat ngan rumah n ofis. And baca review kat internet pun so far ok, rate tgh2, murah sikit dari hosp private top2, mahal sikit dari hosp private kecik2.

Time scan ngan doktor kat johor maternity tu, dia ckp air ketuban penuh sgt.. byk sgt makan manis, takut baby besar sebab baby ambik gula je dari kita.. Pastu doktor tu ckp uri kat bawah lagi..

Semalam time scan, doktor pantai ckp uri dah naik.. Air ketuban pun ok.. Heheh..

Pastu semalam dapat ubat apa tah, tapi untuk contraction. Kalau sakit baru makan. Sebab cite kat doktor dah 2 kali sakit bawah perut, tak tau la contraction ke apa. Dr ckp kalau selalu sgt sakit, bahaya, takut baby lahir pramatang, lahir awl.. Nauzubillah, kalau awl pun biar la awl seminggu je eh baby.. Boleh bersalin kat KL je... Heheh lapar

4 comments:

~YUN~ said...

besnye!!nmpk muka comel die... =)

tengku azri said...

Ubat untuk contraction? Ubat apa tu?

Atiqah Adnan said...

wow banyak nye pic scan baby.. ade pic juga tapi kena lekat dalam buku pink laa pulak.. ^^

~SaHiDa~ said...

yun : mmg best buat 4d.. doktor yang lyn pun sporting, sume dia nak tunjuk

tengku: tadi dah tunjuk ubat

tiqah : pic scan bukan clear sgt pun, saje je buat collection