Tuesday, June 14, 2011

~Berat baby naik mendadak~

Huhuu, baca btl2, bukan berat mak nye yang naik mendadak, berat baby..

Alkisahnye, semalam (isnin) adalah 1st time check up kat ukmsc. Sy kan transfer hosp.. Pergi drive sorang2, masuk kwsn hosp, sekali sume parking full.. Fuhh, tanye kat security tu kat mana lagi boleh parking, sekali dia ckp try cari kat parking stadium, tu pun kalau ada. Mak ai, sapa tau hukm cheras tau la, agak jauh jugak nak jln dari sebelah stadium ke hukm tu.. Dahla tgh panas..

Sampai2 lobi, naik lift pergi tingkat 7, rupa2nya ukmsc tu nun di hujung dunia. punyala jauh jln dr lift nak ke ukmsc tu.. Sekali nampak kat entrance ukmsc tu ada lift, ada jugak lift yang dekat rupanya..

Sebab 1st time kan, so byk tak tau. Kat sini semua klinik doktor kat satu tempat, ruang menunggu campur semua kat tgh.. So nampak mcm ramai org... Yang geram pulak tu, style kat sini, patient dtg awl2 drop card, pastu 2-3 jam pastu dtg balik, terus boleh potong turn.. Geram je rasa sebab kita duk tunggu dari awl, nama tak kena panggil2, tgk org yang dtg lambat kena panggil dulu.. Lama gak tunggu, dahla doktor tu ada emergency apa tah, masuk lambat..............Tetibe rindu klinik kat hosp pantainangih..

Bila masuk jumpa doktor, nasib baik doktor peramah.. Mcm2 dia tanya. Time tunggu tadi mmg perasan doktor ni lyn patient dia lama, almost lebih stgh jam every patient yang masuk.. Rupanya baru tau, doktor ni ramah n suka tanya mcm2..

Time doktor kira edd, betul jatuh 29.08.11, tapi dia ckp skrg kandungan baru 28 weeks. Sy argue ckp skrg dah masuk 29 weeks.. Hehe, doktor kira balik guna chart dia, 28 weeks jugak dia ckp.. Hish doktor ni, last weeks check up kat pantai, doktor sana dah ckp 28 weeks ++..

Ok time ni sedih,, time scan tu, mula2 doktor nak ukur kepala.. Pastu doktor terkejut, eh kenapa kepala baby awk ni besar, kat machine ultrasound tu tunjuk dah 31 weeks. 3 kali jugak doktor tu ukur panjang kepala baby, 31 weeks jugak.. Besar ni doktor ckp. Pastu doktor ukur badan pulak, still tunjuk 31 weeks.. Last ukur panjang peha, haa yang ni betul 28 weeks ++.. Doktor ckp besar baby kamu ni.. Time ukur berat pulak, berat baby dah naik 1.5 kg.. Mak ai, sy sgt terkejut. Last weeks hari rabu scan dekat hosp pantai, berat baby baru 1.2 kg at 28 weeks.. Now dah naik 1.5kg dalam masa 5 hari je.. huhuuuuu

Doktor suruh kurangkan makan....ihikhik

4 comments:

~YUN~ said...

sti mommy makan sedap2 kan,sebab tu baby membesar dgn sihatnya..xpe dear,jgn risau,just jaga makan je k..kdng2 bila dah hujung2 pergnancy,takut penyakit..take care k dear! =)

~SaHiDa~ said...

yun. minggu ni baru start jaga makan. hehe

ellisya said...

besh nye baby beso..baby emy kecik je..asal scan doktor mesti ckp apsal baby kecik?mama diet ke?doktor tk taw emy dh naek 10kg dh..mak nye dh gemok..tp baby kecik gak..aduhh..susah ati..

Ibu Ilyanie(s) said...

amalkan pemakanan yg sihat... ada yg ckp kengkadang ubat doc leh buat bb besar tp tak tau le betul ke tak...