Wednesday, October 19, 2011

~Cerita 3 hari masuk kerja~

Susu ibu adalah rezeki untuk anak.

Sy sekarang dlm proses try nak adaptkan diri  dengan status ibu dan wanita berkerjaya.. Bukan senang rupanya.. Baru hari ketiga kerja, rasa hidup dah kelam kabut.. Hikhikhikk

Pumping Session:
 Pagi2 lagi dah bangun sebab nak pump. Tu pun kalau sempat baru pump.. Kalau tak sempat, bagi df kat adam. Tapi adam kurang menyusu la skrg.. Risau pulak..

Kat ofis pulak, pumping session adalah pukul 9.30  pagi dan 2.00 petang.. Mula2 plan nak buat lagi sekali pukul 5.00 petang, tapi selalu tak cukup masa.. 5.30 dah nak cabut balik.. Balik rumah sebelum magrib akan pump lagi sekali.. Pastu sebelum tidor lagi sekali tapi ni optional sebab bila dgn baby, baby df, so hasil tak lumayan sgt, so rasa tak termotivate sgt nak pump time ni..

Conclusion nya, dlm sehari, wajib pump sy adalah 3 kali saja ( pagi kat ofis, tghhr kat ofis, ptg or magrib either kat ofis or rumah), yang lain tu optional.. 

1. Bangun2 tidur time pagi ------optional
2. Aroung 9.00 pagi dekat ofis------wajib
3. Around 2.00 ptg dekat ofis ------wajib
4. Asar-magrib (between this interval) ------wajib
5. Sebelum tido ------optional

 3 kali ni Alhamdulillah cukup untuk bekalan sehari which is sy hantar kat bs 18oz sehari. Dah isi siap2 dlm 6 botol, each 3oz.. Tapi selalunya adam akan hisap 15oz je, 1 botol lagi bs pulangkan..Bila ada extra 1 botol, so balik2 rumah mmg bagi adam botol je dulu, then baru pump. Kalau bagi df kat adam, then baru pump, hasil tak memberansangkan.. Kenapa eh sy kalau df, hasil pump sikit je...Mcm lambat regenerate(haha nak guna word apa eh)..

So ini jela jadual pump sy,  respect kat sapa2 yg dapat pump every 2 hours.. Setakat ini, ini sahaja yang termampu..

Note 1: Selalunya itu = 3 hari.. Sebab baru 3 hari kerja ( tapi dah 5 hari hantar kat bs).. Hehehhe 

Sy sgt2 berharap aktiviti ini akan berterusan.. Diharap semuanya dipermudahkan dan berjalan lancar..

Kelam kabut yang pertama: Hari ni sy tertinggal pump kat rumah.. Mls nak pinjam org, tghhr tadi drive balik rumah kejap.. Sempat tido kejap, mlm tadi adam tak tido mlm sgt, so mmg ngantuk..wahh terskip pumping session yang pagi, balik2 pump hasil mmg lumayan dan memotivatekan sy untuk tido kejap. kalau hasil menyedihkan mesti sy stress n tak jadi tido.. 

Note 2: Yakin dengan rezeki yang Allah dah peruntukkan untuk anak kita
Note 3: Entry ini ditulis pada hari ke-3 kerja.. So mungkin ada perubahan pada jadual di atas.. will update later the progress.. 

Kita hanya merancang, dan Allah adalah sebaik2 perancang..



4 comments:

Atiqah Adnan said...

syukur.. nanti lama2 mesti terbiasa dengan rutin mengepam nie.. me too nanti naik kerja kena buat jadual mengepam jugaa.. hopee disiplin laa n kerjaa tak berlambak..

ettyzukhair said...

alhamdulillah..dpt susukan baby tu nikmat...etty plak walaupun bawak baby ke opis...hari2 mesti nak kne pam jugak..2x sekurang2nye...pg2 bgn dr tido & sebelum tido...hasil alhamdulillah lumayan jugak 4@5oz setiap kali...leh wt frozen ebm..in case emergency kan..

Kasih Kita said...

3perkara yang penting: kekerapan mengosongkan breast, Kebahagiaan minda perasaan ibu, doa kepada Allah.
Sambil df, sebelah lg pam. Pastikan walau df, kena pam B juga after df utk hantar message pada hormon susu tak cukup. Hormon perlu produce susu lagi. Ibu kene gembirakan hati waktu pam, tolaklah segala penat, mengantuk dll. Tengok gambar baby n video semasa pam susu. Gudluck :)

~SaHiDa~ said...

tiqah: tula harap2 dapat konsisten la..

etty: bestla bole bawak baby gi office

nana: tq for the advices. InsyaAllah akan try praktikkan