Tuesday, June 14, 2011

~Berat baby naik mendadak~

Huhuu, baca btl2, bukan berat mak nye yang naik mendadak, berat baby..

Alkisahnye, semalam (isnin) adalah 1st time check up kat ukmsc. Sy kan transfer hosp.. Pergi drive sorang2, masuk kwsn hosp, sekali sume parking full.. Fuhh, tanye kat security tu kat mana lagi boleh parking, sekali dia ckp try cari kat parking stadium, tu pun kalau ada. Mak ai, sapa tau hukm cheras tau la, agak jauh jugak nak jln dari sebelah stadium ke hukm tu.. Dahla tgh panas..

Sampai2 lobi, naik lift pergi tingkat 7, rupa2nya ukmsc tu nun di hujung dunia. punyala jauh jln dr lift nak ke ukmsc tu.. Sekali nampak kat entrance ukmsc tu ada lift, ada jugak lift yang dekat rupanya..

Sebab 1st time kan, so byk tak tau. Kat sini semua klinik doktor kat satu tempat, ruang menunggu campur semua kat tgh.. So nampak mcm ramai org... Yang geram pulak tu, style kat sini, patient dtg awl2 drop card, pastu 2-3 jam pastu dtg balik, terus boleh potong turn.. Geram je rasa sebab kita duk tunggu dari awl, nama tak kena panggil2, tgk org yang dtg lambat kena panggil dulu.. Lama gak tunggu, dahla doktor tu ada emergency apa tah, masuk lambat..............Tetibe rindu klinik kat hosp pantainangih..

Bila masuk jumpa doktor, nasib baik doktor peramah.. Mcm2 dia tanya. Time tunggu tadi mmg perasan doktor ni lyn patient dia lama, almost lebih stgh jam every patient yang masuk.. Rupanya baru tau, doktor ni ramah n suka tanya mcm2..

Time doktor kira edd, betul jatuh 29.08.11, tapi dia ckp skrg kandungan baru 28 weeks. Sy argue ckp skrg dah masuk 29 weeks.. Hehe, doktor kira balik guna chart dia, 28 weeks jugak dia ckp.. Hish doktor ni, last weeks check up kat pantai, doktor sana dah ckp 28 weeks ++..

Ok time ni sedih,, time scan tu, mula2 doktor nak ukur kepala.. Pastu doktor terkejut, eh kenapa kepala baby awk ni besar, kat machine ultrasound tu tunjuk dah 31 weeks. 3 kali jugak doktor tu ukur panjang kepala baby, 31 weeks jugak.. Besar ni doktor ckp. Pastu doktor ukur badan pulak, still tunjuk 31 weeks.. Last ukur panjang peha, haa yang ni betul 28 weeks ++.. Doktor ckp besar baby kamu ni.. Time ukur berat pulak, berat baby dah naik 1.5 kg.. Mak ai, sy sgt terkejut. Last weeks hari rabu scan dekat hosp pantai, berat baby baru 1.2 kg at 28 weeks.. Now dah naik 1.5kg dalam masa 5 hari je.. huhuuuuu

Doktor suruh kurangkan makan....ihikhik

Thursday, June 9, 2011

~4d scan~

Ini adalah 1st time buat scan 4d.. Time ni baru 26 weeks ++, excited tak excited mak ayah dia ni.. Heheh

Buat scan 4d ni time balik kampung kluang.. Sebab akak sedara ckp buat kat johor maternity ni murah.. RM 55 je untuk scan 4d n nanti dapat gambar 4R sekeping. Takde cd.. Ermm murah ke?


Tunjuk kat member ofis, dia 1st time tgk tak dapat nak imagine gambar apa. lama2 baru nampak muka, hidung, mulut. Tangan pulak sebelah kat telinga, kaki bersilang dah nak sampai muka dah.. Hehe.. Time ni baby kecik lagi, belum 7 bulan pun lagi. Muka dia kurus lagi, takde lemak.. Nanti dah besar sikit, 8 months nanti kita scan 4d lg eh baby..

Ni plak gallery tampal gambar2 baby.. heheh.. ada org letak kat album, tp kitorg tampal je, senang tiap hari bole tgk.. tgk gambar baby n tgk baju2 baby betul2 terapi yang paling bagus. Hepy je..

Sekarang dah masuk 7 bulan. Minggu ni 28 weeks ++.. Semalam last check up dengan doktor kat hosp pantai. Lepas ni mintak transfer pergi ukmsc.. tapi belum decide lagi nak deliver kat mana, Transfer je dulu.. Tu pun blur2 lagi, nak transfer ke mana sbnrnye ni.. sebab tak nak stay kat pantai, sebab tak plan nak deliver kat sana.. Rate kat pantai, untuk normal je ada package, itupun under 2 doktor saje, dr idris n doktor lagi sorg cina.

Package normal delivery 3 days 2 night:

4 bedded : RM 2688.00
2 bedded : RM 2788.00

Tak termasuk epidural, added blood test etc.. Tgk harga normal delivery mmg affordable sebab company pun cover RM 2500 untuk normal delivery.. Tapi...

Haha tapi kalau czer memang mencekik darah punya harga. Czer takde package, starting from RM8000. So Dr sy ckp normally kalau czer kena dalam 9000-10000... Mak ai, company cover RM4000 je, so dah kena tokok bape ribu kat situ.. Dr sendiri pun ckp, kdg2 kita ingat kita takde apa2 masalah, ingat boleh deliver normal, tapi last minute tak tau kan, takut ada apa complication, dah kena operate.

So buat appoinmnt kat ukmsc (private wing) sebab dekat ngan rumah n ofis. And baca review kat internet pun so far ok, rate tgh2, murah sikit dari hosp private top2, mahal sikit dari hosp private kecik2.

Time scan ngan doktor kat johor maternity tu, dia ckp air ketuban penuh sgt.. byk sgt makan manis, takut baby besar sebab baby ambik gula je dari kita.. Pastu doktor tu ckp uri kat bawah lagi..

Semalam time scan, doktor pantai ckp uri dah naik.. Air ketuban pun ok.. Heheh..

Pastu semalam dapat ubat apa tah, tapi untuk contraction. Kalau sakit baru makan. Sebab cite kat doktor dah 2 kali sakit bawah perut, tak tau la contraction ke apa. Dr ckp kalau selalu sgt sakit, bahaya, takut baby lahir pramatang, lahir awl.. Nauzubillah, kalau awl pun biar la awl seminggu je eh baby.. Boleh bersalin kat KL je... Heheh lapar