Tuesday, December 11, 2012

~Allergic test for baby~

Hari tu adam kena selesema & batuk agak lama juga. Dada dia mmg ada je wheezing, sampai warded. So every week dia ada follow up dekat Hosp Pantai Bangsar dengan Dr Azam. Untill 1 day Dr suggest buat allergic profile test sebab time tu ada naik bintik2 merah sikit dekat badan dia.

Sebelum ni, yg mmg perasan n tahu, adam memang ada allergic dengan ikan bilis. Lepas mkn ikan bilis je akan naik bintik2 merah. So ikan bilis mmg stop la. Telur putih + kuning mmg selalu bagi. So far takde apa2. Susu pun pernah minum mcm2, enfalac, dutch lady. 

So 1 hari ni , kitorg datang Pantai untuk check up, doc suruh warded tapi kitorg tanak sebab nak ke sabah, lepas check up terus doc suruh ambik darah untuk allergic test. Luckily , allergic test ni covered by our company. Survey2 harga untuk test ni mahal jugak, each food dalam RM80. Dlm kertas check list tu, doc tick semua yg general2 je, mcm cows milk, egg, meat, etc. Takde pun tick dekat sea food. So mmg tak test untuk seafood la. So takpela. Darah kena ambik dlm 5ml, terkejut kitorg adam tak nangis langsung. Big boy..

 Big boy!
 
Dekat sabah mcm biasa. Time nak pergi sabah, selesema n wheezing still ada, tapi as long as dia tak demam, ok la kan. Dia pun happy je. Kat sabah, atuk dia byk bagi mkn buah dokong masam. Pelik kitorg, dokong tu punyala masam, semua org tanak, dia je yang suka. Esoknya, terus baik, selesema n wheezing terus hilang. So kitorg assume vit C dlm dokong tu bertindakbalas dgn baik sekali dlm badan adam. Selama ni adam mmg jarang mkn buah2 mcm  limau/oren/anggur ke yg masam2. Bad mommy.. Asik2 bagi pisang "_"

Sampai hari ni, Alhamdulillah takde selesema, batuk n wheezing. Syukur. 

Last week hari jumaat, Dr Azam call, dia bgtau result allergic test tu dah dapat. Resultnya, adam ada allergic dengan 3 benda:

1. Dust
2. Cow's milk
3. Egg white

Sebab tu wheezing/selesema/batuk susah nak baik. Sebab tu sll naik bintik2 merah tetiba.Yang dust tu ok la, mmg semua org pun allergic. Skrg baru terhegeh2 nak survey air purifier, selama ni mmg dah lama berniat nak beli, tak beli2, tak penting sgt la, sekali dah jadi macamni barula rasa kepentingan nya. 

Yang mcm susah nak terima tu, cow's milk tu. Selama ni mmg minum cow's milk pun kalau kat rumah babysitter. Dia kecik2 minum enfalac, skrg dutch lady. Panjang ceritanya kenapa switch pada dutch lady, pendek kata sebab susu tu je dia nak minum. Hehe low maintenance anak kiteww.. and anak kitew nak minum susu lembu dengan nenek (babysitter) dia je. Dgn ayah ibu dia setitik pun susah nak minum, and he still fully breastfeed kalau dgn ibu dia. Dr Azam suggest switch ke isomil (soya based), tapi sy mcm tak prefer susu soya based, sebab apa, akan diterangkan di bawah. So choice yg ada buat masa ni, karihome jela. Skrg tgh nak minta babysitter test karihome dgn adam , kalau ok, proceed dgn karihome je.. Sbnrnya, pasal susu ni mmg mls nk pk, terkenangkan betapa susahnya nak suruh adam minum susu. Time dia 8 bulan, adam mmg tolak botol susu terus, even ebm letak dlm botol pun tolak. Time tu tiap hari susah hati, semua sample susu yg sy request, test kat adam semua reject. Time tu dia mmg tak minum susu langsung rumah nenek dia. Time balik keja, ambik dia,mcm kebuluran je dia mintak breastfeed dgn kita. After dia 1 year, tetiba je dia boleh minum susu, sampai mintak susu lagi dekat nenek dia, pelik mmg pelik. Alhamdulillah. So at that time, susu yg dia nak minum tu dutch lady, sebab tu proceed dgn dutch lady je. Skrg dah kena pk balik pasal susu adam "_"

Lagi 1, egg white. Sblm ni test telur kat dia ok je. Maybe jugakla mmg allergic sebab kdg2 dia ada muntah/cirit birit tak pasal2. Mungkinla. Tapi allergic test ni, tak semestinya accurate. Tapi buat masa ni, mmg stop dulula egg white dekat adam.

Sebab apa sy taknak bagi susu soya based dekat adam?

Sebab sy pernah pergi dgr ceramah “Membudayakan Pemakanan Al Quran dan Sunnah Nabi Muhammad SAW”oleh Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia.

Dlm ceramah dia, dia ada ckp,
    "Soya bean telah dinobatkan tidak elok untuk kesihatan oleh Kementerian Kesihatan Israel kerana boleh menyebabkan kanser. Kajian telah dijalankan seorang lelaki minum air soya secawan sehari dalam masa 3 bulan telah didapati kandungan sperma rosak sebanyak 50%.  Selain itu, kesan jangka panjang sekiranya meminum soya boleh menyebabkan kecelaruan hormon.   Contohnyer : lelaki ingin menjadi wanita & sebaliknyer.  Produk soya seperti kicap, tauhu, minyak tidak bagus untuk kesihatan, akan tetapi tempe elok di makan"

Officemate sy ada buat notes ringkasan dari ceramah tu. Siapa yang rajin boleh baca kat bawah:

“Membudayakan Pemakanan Al Quran dan Sunnah Nabi Muhammad SAW”

Penceramah :  Mohd Zaini Bin Zainal Abidin ( Aktivitis Persatuan Pengguna Islam Malaysia )


 Amalan yang baik diamalkan :

1.      Menjaga silaturrahim
2.      Sedekah walaupun sedikit yg penting ikhlas – istiqamah
3.      Baca Al-Quran selalu
4.      Doa – di penuhi dengan selawat ke atas nabi
5.      Puasa – 2 kali seminggu puasa sunat etc Isnin & Khamis

Semua amalan di atas jika di amalkan secara istiqamah boleh mendapat keberkatan hidup juga dipanjangkan umur

>>>>>Bagi yang pregnant, amalkan makan kurma 7 biji setiap hari, pastikan takde pengawet setakat yang telah diperiksa (Prof Diraja Ungku Aziz) kurma nabi ajwa & kurma maryami… selain dari tu jika dapatkan pastikan takde pengawet boleh jer makan….
Bagi yang hendak dekat saat melahirkan makanlah 7 biji kurma rotab sahaja (tujuan nak banyakkan susu nanti ) sebelum tempoh bersalin….
Bila sudah melahirkan sebelum baby diberi susu ibu tahnidkan dulu di mulut baby kurma @ madu asli…..
Jika bayi yang lahir lelaki walaupun sudah diberi nama contohnyer Adam ker Daniel ker 7 hari pertama panggil dengan nama MUHAMMAD.   Begitu juga dengan bayi perempuan 7 hari pertama panggil dengan nama FATIMAH.

Amalan permakanan yang baik & elok diamalkan…..

1.      Gunakan garam bukit kerana kurang sodium – cth produk garam bukit Halalgel. Garam laut mengandungi banyak sodium yang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang & darah tinggi.  Ujian ke atas garam laut : sedikit garam laut + air panas = akan ada lapisan minyak yang terapung.
2.      Buah Tin – bagus untuk mengurang pesakit yang menghadapi kencing manis kerana mengandungi fiber/serat yang tinggi.
3.      Labu merah bagus untuk kesihatan kerana mengandungi anti oksiden berbanding labu kuning kerana menyebabkan angin.
4.      Resipi sarapan yang bagus : campurkan labu merah + kurma + buah tin + madu + minyak zaiton + susu kambing + delima= dimasak untuk dijadikan sup / pengat / bubur.  Tak bubuh semua pun takpe leh tukar2 la depends pada bahan.
5.      Ikan & susu merupakan lemak yang baik akan tetapi kite tak boleh makan ikan serentak dengan susu boleh jadi asid.  Jika makan ikan 2 @ 3 jam selepas itu baru boleh minum susu.
6.      Sotong, kerang, siput, udang kurang elok kerana mengandungi kolesterol yang tinggi.
7.      Ikan yang tidak bersisik seperti ikan keli mempunyai kandungan merkuri yang tinggi yang boleh menyebabkan anak down sindrom.
8.      Soya bean telah dinobatkan tidak elok untuk kesihatan oleh Kementerian Kesihatan Israel kerana boleh menyebabkan kanser. Kajian telah dijalankan seorang lelaki minum air soya secawan sehari dalam masa 3 bulan telah didapati kandungan sperma rosak sebanyak 50%.  Selain itu, kesan jangka panjang sekiranya meminum soya boleh menyebabkan kecelaruan hormon.   Contohnyer : lelaki ingin menjadi wanita & sebaliknyer.  Produk soya seperti kicap, tauhu, minyak tidak bagus untuk kesihatan, akan tetapi tempe elok di makan.
9.      Susu yang terbaik selepas susu ibu adalah susu kambing
10. Daging yang terbaik adalah daging kambing.
11. Minyak zaiton (boleh tengok dalam surah An-Nur ayat 35) kebaikan sangat banyak antaranya boleh mengelakkan sakit jantung,semua jenis barah/kanser, kencing manis, darah tinggi, elak @ hilangkan sirih dengan amalkan dengan makan 1 sudu pagi & 1 sudu malam setiap hari.  Bagi wanita yang mengalami keputihan boleh menggunakan tampon yang telah disapu dengan minyak zaiton dimasukkan ke dalam vagina.  Amalkan selama 3 hari insya-allah masalah tersebut dapat di atasi.  Bagi pasangan yang telah berumahtangga, ambil dalam 2 sudu minyak zaiton, semasa ingin bersama sapukan minyak zaiton pada lelaki semasa bersama boleh mengelakkan kanser payudara & pangkal Rahim.  Selain itu, minyak zaiton boleh disapukan pada luka & digunakan sebagai minyak urut.  Untuk mendapat raut wajah yang cantik campurkan 3 sudu minyak zaiton + 3 sudu minyak habattus sauda sambil membaca selawat, simpan semalam, lepas tu boleh digunakan sebagai masker pada wajah, hasilnyer insya-allah wajah akan cantik. 
12. Minyak zaiton merupakan minyak paling baik, boleh digunakan sebanyak 5 kali jika digunakan untuk menggoreng.  Simpan dalam bekas kaca.  Kedua terbaik ialah minyak kelapa kampung.  Kesan menggunakan minyak kelapa boleh menurunkan kadar darah tinggi & sakit jantung. Ketiga terbaik minyak bunga matahari tapi semasa beli pastikan tengok label & pastikan 100% minyak bunga matahari sebab ada yang campur 30% minyak bunga matahari + 70% minyak sayuran di mana terdiri dari minyak kacang soya @ minyak kacang tanah… so be carefull.
13. Cili boh juga tak elok kerana mengadungi 60% bahan pengawet.
14. 7 biji kurma sehari + 2 sudu madu (1 sudu pagi & 1 sudu malam) boleh menggantikan segala multivitamin yang kita amik.. kesan multivitamin boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit & memendekkan umur so mari kite tukar & amalkan apa yang elok.
15. Buah kurma dari US agak besar sebab mengandungi GM (Gen Modified ).
16. Minyak jagung juga kurang sebab mengandugi GM (Gen Modified ).
17. Panau boleh disebabkan cicak.  Haaaaaaaa… sila pastikan bekas menyimpan garam ditutup dengan rapat jika tidak cicak akan mandi dalam garam…. Cicak sangat suka mandi dalam garam. Jaga2 yer…
18. Jika mengalami tonsil @ tirod – elakkan terus makanan berunsurkan soya.
19. Mendapatkan penglihatan yang terang, colekkan cotton bud dalam minyak zaiton & sapukan pada bawah mata seperti kite memakai celak mata.  Boleh bersihkan telinga dengan minyak zaiton jugak.
20. Seeloknyer makan buah-buahan yang segar.  Jika susah hati makan buah anggur.  Makan buah delima jika terdengar suara halus.  Leukemia makanlah buah zaiton.  ** jika makan buah delima pastikan jangan buang walau seulas, boleh dikongsi, kulit buah delima mengandungi khasiat, kulitnyer dikeringkan, direbus & diminum, ini bagi menghapuskan para parasit yang ada dalam badan.
21. Air Mustofa yang mengandungi zafran @ saffron boleh menjadikan daya ingatan kite luar biasa.
22. Minyak kelapa sawit kurang elok kerana mengandungi solvan yang digunakan untuk mencairkan minyak kelapa sawit yang beku seperti apa yang kite lihat seperti yang dijual.  Solvan boleh menyebabkan jantung kite rosak.
23. Gamat @ mentimun laut tidak bagus kerana mengandungi merkuri yang tinggi.  Baik makan atau digunakan untuk sapu cth minyak gamat sama sekali tidak elok. 
 








Tuesday, December 4, 2012

~2nd anniversary~

Assalamualaikum,

26 Nov yang lepas adalah our 2nd wedding anniversary.. Heehehe tapi ntah mcmana dua2 boleh terlupa. Remark letak kat calender atas meja office, tp bila hari isnin tu cuti, terlupa terus. Kebetulan pergi cuti2 malaysia di sabah hari rabu the next 2 days, so assume celebrate anniv la tu~


Jadinya kami belanja diri kami sendiri ke Sabah sempena anniversary  "_"



Happy 2nd anniversary to us ~

Nanti sy update cuti2 sabah. Still enjoy walaupun many unexpected things happend.

Friday, November 9, 2012

~Update 14+ monhts~

Assalamualaikum.. Kembali bersiaran.. hehee. Lagi beberapa hari je InsyaAllah adam akan masuk 1 tahun 3 bulan.. Beberapa minggu lepas adalah minggu yang agak memenatkan dan agak stress. Dimulai dengan adam warded untuk 2nd time, ye baru setahun lebih dah 2 kali warded, stress kat hosp usah ckpla, mls nak flashback. Warded sebab bronchitis. Lepastu baik sakit yang ini, sakit lain pulak datang. Muntah2 sampai berbelas2 kali disertai dengan cirit birit. Time ni berat adam mmg turun mendadak agaknya, badan mcm takde isi, nampak tulang dah, perut mcm takde isi, mkn je muntah, makan je cirit birit..Sian je kat dia..Last sekali selesema dtg balik, meleleh je..

Alhamdulillah, semuanya hampir pulih sekarang. And bertambah2 happy bila dia dah suka minum susu skrg. Siap tunjuk2 lagi kat susu dalam beg, sebab nak minum susu..Mkn pun boleh tahan jugak. Kalau kat rumah, tunjuk2 tin biskut, sbb nak biskut. Skrg train dia suap sendiri biskut, roti. And kalau dia suap sendiri, mmg habis dia makan. Ubatpun dia suap sendiri, kita tolong tekan syringe tu je. So senang keja..Nasik malas lagi nak suruh dia suap sendiri. Berterabur satu rumah.

Sambungan entry lepas yg ckp nak beli safety gate tu kan, dah selamat belipun. Mula2 rasa lega sangat, sebab dapat halang dia sampai dapur. Tapi yg tak lalunya, dia diri kat gate tu merayu, menangis mendayu2 kalau tau kita kat dapur. Meruntun jiwa betul. Last2 terpaksa la juga masak sambil kendong dia sebelah tgn "-" ....

InsyaAllah hujung bulan ni kitorg nak ke Sabah. This will be Adam's 1st flight experience. Hopefully dia behave dlm flight nanti. Harap2 kesihatan kami semua pun ok. Bukan apa, skrg kan musim hujan je.. Sbgai persediaan, kitorg dah train adam jln2 sendiri dlm shopping complex. Train dia supaya boleh jln dgn lama, sebab kitorg mmg tak plan nak bwk stroller. Adam pun dah lama meninggalkan zaman stroller, stroller dah duduk dlm store tu berkurun lamanya, start dia 7 bulan lagi kot. Dulu tak pakai stroller, kitorg guna carrier, now dia dah berat, boleh patah bahu kalau pakai carrier lagi. So far dia ok je jln sendiri, tp byk nak ikut jln dia je, tanak follow jln kita. Hehehhh

Mkn pulak hopefully takde problem, sbb adam dah start mkn nasik dari dia 11 bulan lg. So mkn jela nasik kita. Lauk je kena monitor, yang masin2 tanak bagi sgt. Kalau kat rumah, bolehla kita masakkan, in fact mmg masakkan untuk dia pun hari2. Tapi time travel ni, mungkin kena cari kedai yg ada ikan goreng/kukus, bubur nasik, sayur kot. Mungkin akan bwk ikan bilis sangai yg dah siap blend kot. Biskut mmg kena bwk byk. Air masak pun dia mmg sentiasa minum. Susu pulak minum susu ibu je, sebab dia still lg tanak minum botol kalau dgn ibu dia, rumah babysitter dia je dia nak minum dlm botol buat masa ni. Eh awk ni adam~~

Gambar latest

 Tau dia tgh buat apa ni?? Dia tgh gelak mengekek2 sebab buat car tu jadi jongkang jongket. Sikit lg cabutla tayar car dia tu.




 Dia mmg suka semua jenis game kereta.. Ni baru bgn tido, tp hepy kemain dapat main kete




 Favorite adam. Makaroni + carot + ikan merah + cheese. Makaroni n ikan merah rebus siap2. Tumis bwg, campak je semua. Last sekali masukkan cheese.



 Ni pun favorite dia jugak. Mashed potato. Rebus kentang, dah empuk lenyek2kan bersama susu (kitorg guna uht full cream), letak lada hitam sikit. Simple2 mcm ni pun dia suka sgt!


Ni pulak lontong goreng. Tak digalakkan bagi sll. Jugak favorite adam. tak digalakkan bagi sebab letak kicap sikit dlm ni. Kicap kan tak elok untuk baby, ada perisa tambahan.

Ok la, till then. Assalamualaikum~

Wednesday, October 17, 2012

~Sabar~

Bila anak dah semakin membesar ni, semakin bijak, semakin byk ckp, semakin byk perangai, semakin byk ragam, seriussssss tahap kesabaran kena tinggi melangit..

Skrg keje dia asyik nak ke dapur je. Masuk2 dapur terus cari bwg halia genggam tak nak lepas. Marah kalau kita nak ambik balik bwg tu. Pastu pernah nak tarik cerek kaca. Pastu pandai nak bukak api dapur, gaya kemain mcm nak masak dah. Pastu sudu abis dikerjakan bwk pergi ruang tamu. Pernah dua2 tangan pegang 2 bijik telur..haha yg ni kelakarpun ada, nak marah pun serba salah sebab comel. And paling2 mendebarkan, pernah nak ambik pisau, nasib baikla nampak.. 

Dah jenuh dah halang laluan ke dapur tu. Tapi semua benteng berjaya direntasi. Yang paling geram, kemain senyum meleret kalau dapat sampai dapur.. Geram2 jugak tapi kelakar pun ada budak ni..

So skrg ni, sgt tak sabar nak tunggu 25 oct .

Sebab ada sale my dear. I nak beli safety gate! sgt2 tak sabar.


Hopefully ni bukan backdated punya iklan. Kat shopping & sales tak keluar lg. pastu tak letak tahun bila pulak..

Monday, September 24, 2012

~Garang~

Semalam pergi KLIA, nak hantar adik ipar balik UK. Sementara tunggu tu bawakla Adam main2 kat playground dekat KFC tu. Mcm biasala, dia jumpa ramai2 budak dia excited kemain, siap nak join main sekali. Tapi kesian la budak2 besar asek tolak2 dia je kan. Adam mcm paling kecik je kat playground tu. Adam skrg jln mabuk2 lagi, jln yg kalau tiup sikit boleh jatuh tu,tp kalau tiup tak jatuh pun.  Tapi dia boleh berjalan n berdiri dengan  lama n siap boleh berlari lagi.

Lepastu kitorg bagi dia main benda alah ni. 


Alaa yg ala-ala stereng kapal terbang kot, bila dia pusing, kipas kat depan stereng tu pusing jugak. Dia excited sgt main benda ni. Kira dia conquer la benda alah ni. Pastu dtg sorg budak girl ni, umur dlm 2 tahun kot, obviously besar dari adam, pun nak main benda ni. Dia tolak la adam. Sepantas kilat adam geram + marah agaknye sebab ambik mainan dia, adam tolak balik budak girl tu sekali dengan muka garangnya. Terkesima kejap kitorg tgk aksi dia, tak sempat nak snap.. Ohhh garangnya anak ibu....Dia ingat stereng tu dia punyala tu...


Umpan suruh naik gelongsor pun tanak. Nak main benda ni jugak.











Tuesday, September 18, 2012

~Kuat berfikir~

Orang cakap kepala besar sebab byk berfikir.  Tapi kdg2 ada jugak betulnya. Tgh2 main, kdg2 tetiba senyap kejap, rupanya dia tgh fikir apa nak buat lepas ni. Byk kali dah perasan, dia syp kejap sebab nak berfikir or cari idea. Otak ligat, tgn kaki pun ligat. Kalau nak buat apa2, tak dapat tgn, kaki pun dia guna. Kalau dia tgh buat apa2, kita halang tgn dia, dia guna kaki. Tgn kaki dia sangat cekap,.Kdg2 jadi bahan ketawa kat rumah dgn perangai budak ni.

Skrg ni mulut dia tgh bising. Asyik nak bercakap je. Sll dia sebut ayah..ayah.. Ibu dia tak pandai lg. Ada la sekali dua dgr dia sebut buuu..buu.. takpela nak, IBU mmg susah nak sebut pun.. takpe.. sobsobb.. :( 

Kalau dgr azan, mesti dia sebut opohh..opohh.. Hopefully sebenarnya dia nak sebut ALLAH..

Smlm dia main dekat kerusi makan, atas kerusi makan tu ada balang2 kuih. Sekali tgk dia tgh berdiri atas balang kuih tu untuk capai balang lain atas kerusi tu.. Ohh bijak nye anak ibu ni, tapi tu balang kuih nak oii, mana boleh pijak benda makan.. 

Nah ambik gambar dia tgh berfikir.. hihi

Tuesday, August 28, 2012

~Raya 2012~

Assalamualaikum,

Rasanya belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua umat Islam.

Raya tahun ni kami sekeluarga bercuti panjang, dari hari khamis sebelum raya, sampailah hari ahad selepas raya..  Mmg puas bercuti, masuk ofis hari Isnin mmmg Monday blues sgt2. Adam pun tanak kat baby sitter dia pagi isnin semalam, tp ptg bila nak ambik dia, dia pulak tanak kat kita. Suka ati dia je. Sebenarnya dia suka dekat org yang melayan dia, dia skrg main tunjuk je nak ke mana2, sapa rajin layan bawak dia, dia suka la..


 Gambar raya satu family




Family belah atok johor. Paklong n mak long dia takde dlm gambar



Mulut dia bising skrg, kdg2 boleh ajuk kita ckp. Ketayap atas kepala tu bukan tahan lama pun duk atas kepala dia. Cuma kena pandai la, pakaikan pastu bagi dia leka buat benda lain. Bila dia dah tak ingat, dia takdela cabutkan dari atas kepala. Jgn bawak tgk cermin, dia nampak nnti dia cabut. 

 
 Org bagi duit raya, kemain dia senyum. Mcm faham je dlm tu ada duit

 
 Lagi org layan lagi menjadi2 dia main-main.



Org perak ckp kebokbok



 Ni raya ke-2. Praktis jalan




Satu2nya gambar dgn pak long perak dia.


 Celebrate his 1st birthday at Sungai Siput