Monday, January 30, 2012

~Solid food~

Nervous!! another 2 weeks baby sy akan memasuki usia 6 months. Happy 1/2 year old Adam Rizqi.. Hehe

Ibunya nervous dan giat study n buat preparation untuk buat solid food untuk budak kecik ni..



So far masuk blog ibucergas.com memang segala info untuk solid food boleh dapat kat situ..

Mungkin untuk 1st time, sy akan sediakan food seperti di bawah sekali ni .

Disamping itu, keperluan untuk baby juga kena beli..


1. Food processor

Ok, ni mahal..



 2. Frozen cube

 Gambar dari blog ni


3. Thermal food jar 


Gambar from lagourmet


4. Kuali/periuk yang kecik2 sikit

5. Feeding set - Untuk sementara tak yah beli, guna hadiah yg org bagi dulu


6. Bumbo seat

Ok ni merepek sikit. Bende yg buat perabih duit ni mmg susah sikit nak dapat. Tapi kan best kalau ada, tak yah la baringkan kalau nak suap bubur.


Ni pulak jadual nak bagi solid food. Tapi untuk awal2, intoduction ni, bagi sekali sehari pun dah cukup..


 Diambil dari blog ibucergas.com

Resipi bubur nasi untuk ibu bekerjaya
  1. Basuh beras (dalam anggaran untuk kegunaan seminggu), kemudian toskan. (boleh juga sangan @ goreng kering dalam kuali tanpa minyak sehingga agak2 keputih kuningan)
  2. Kisar beras tadi sehingga halus.
  3. Masukkan ke dalam bekas kedap udara (Tupperwar ke Tipuware ke…asalkan kedap..ngee)
  4. Simpan di dalam fridge untuk mengekalkan kesegaran.
  5. Setiap pagi, sudukan kuantiti beras kisar tadi ke dalam periuk, dan dicampur air.
  6. Masak lebih kurang 5 minit atau sehingga membentuk bubur seperti gambar di bawah.
Bubur nasi yang siap dimasak
Kemudian pilih buah-buahan dan sayuran pilihan hati yang dah difrozenkan
masuk kan sekali. Kacau sampai sebati





4 comments:

~YUN~ said...

senang kan da potong2 masuk dlm freeze!gud idea..nk buat jugakla..hehe

ettyzukhair said...

wah ini sgt bgus..hm betul kate yun..nak buat gak..ameer next week leh mkn dulu..harap2 lalu mkn...dh kuwus sket a dia skg

~SaHiDa~ said...

jommms. sama2 kite excited nak bagi baby mkn.

♥ Elin ♥ said...

mmg seronok buat solid food untuk an nih./mcm2 kalar ada..

x payah nak rasa masin ker masam ker.
cepat.sihat dan berkualiti.

hi, slm perkenalan. elin./
follow kamu dr blog mommy yun!