Monday, March 12, 2012

~Less active for a week~

Kembali bersiaran.. Patut letak post title 7 months sebab this week my baby dah 7 bulan.. Fuhh dalam masa 7 bulan ni macam2 experiences gained, pahit manis, sedih gembira, ketawa duka,...

Sy sgt2 suka bila my baby sgt aktif sebab pd sy dia sedang melalui fasa pembelanjaran di mana dia akan explore, melihat, mendengar, merasa, berfikir dan akhir sekali akan meniru.. So far baby sy ni suka sgt tiru apa yang ayah dia buat and yg paling obvious dia suka sgt semua brg2 ayah dia.. Dia sgt suka main iphone, pegang mouse, main laptop, beg laptop ayah dia, kunci ayah dia, pegang stereng kereta, etc. Kalau tinggalkan laptop, pandai je dia pegang mouse, tekan2 keypad. How he learn by observation..Kalau ayah dia tgh main laptop, sll dia akan sibuk2 dtg walopun dia dari jauh, gigih ok.. Then kalau taknak dia kacau ayah dia, kitorg sll bagi dia netbook letak sebelah ayah dia, kononnya, dia punya netbook.. Bet me, sekejap je dia kat netbook dia, lepas tu mulala ke sebelah ke arah ayah dia. Serius comel.. 

Aktif dia kalau nak tukar diaper, punya la payah ya amat. Kdg2 kena bantuan org ketiga. Baru je terlentangkan, dah meniarap balik, tgn merayap capai apa yang ada berdekatan, belum lagi time nak tanggal or pakaikan baju, stress ibu dia.. Nasibla mandi dia suka.. Fuhhh. Kalau letak dia kat ruang tamu, kita kat bilik, sekejap je dia dah hulur kepala kat pintu bilik.. Comelnye la budak kecik ni.. (semua ibu ayah merasakan anak mereka comel, so excuse me sebab ckp anak sy comel he he he )

Tapi hidup ni tak selalunya indah dan gembira, adakalanya kita sedih/risau/penat/lemah.... The whole last week baby sy tak sihat. Start dengan gatal2 mata, mata penuh tahi mata, disusuli demam panas, cirit birit, dan demam campak.. Sehingga hari ini, demam dah tak ada, tapi ruam2 merah masih ada dan still cirit birit.

3 kali last week pergi klinik.. Tapi sy sgt2 tak puas hati dengan consulatation dari doktor kat dua2 klinik. Dua klinik kat BSP sy pergi, and paling worst klinik yg kedua. Yelah bila anak dah sakit, dan parents nye kurang berpengalaman, kita mengharapkan consultation yg bagus dan agak meyakinkan.. Boleh bila anak sy naik rashes the whole body and in the same time cirit birit, bila jumpa doktor, dia bagi air garam untuk mengelakkan dehydrated and sy rasa anak awk measles sambil google guna ipad dia "measles in children"! and then bagi ubat gatal. Sy pun bole google. Sebenarnya sy sgt takut kalau anak sy kena rotavirus ke, ruam allergic ke, etc... Kalau dia bagi referral letter pun, sy sanggup ke hosp untuk check further..Sebelum tu dia tgk tgn anak sy ada bintik2, dia ckp ni confirm measles, padahal bintik2 yg dia tunjuk tu bintik2 lama kesan kena gigit semut/nyamuk dari rumah babysitter dia.. (penuh bdn adam kesan nyamuk n semut :((((((((( )

 Kesian sgt sgt sgt sgt.... Sampai dah habis stock baju lubang2 time adam demam hari tu..


Muka penuh ruam2 merah...


Sampai ke kaki dah ruam dia... Ermm org ckp kalau campak bila dah sampai kaki means dah nak baik la tu..

1 comments:

tengku azri said...

Copy dr member:

1. Salah laku etika pegawai perubatan lapor kpd MMC, kesalahan bawah akta perubatan 1971.

2. Jika penjualan ubat tidak direkod, lapor kepada Farmasi, kesalahan bawah akta racun 1952.

3. Jika penjualan dilakukan oleh pembantu klinik tanpa seliaan oleh doktor/ farmasi, lapor kepada UKAPS, kesalahan bawah akta PHFS 1998.

4. Jika klinik dijalankan operasi oleh bogus doktor (tak berdaftar penuh spt houseman, bukan doktor spt pembantu klinik menyamar), lapor kpd UKAPS, kesalahan bawah akta PHFS 1998.

Semoga adam cepat2 sembuh!

Rotavirus' info.