Monday, January 30, 2012

~Solid food~

Nervous!! another 2 weeks baby sy akan memasuki usia 6 months. Happy 1/2 year old Adam Rizqi.. Hehe

Ibunya nervous dan giat study n buat preparation untuk buat solid food untuk budak kecik ni..



So far masuk blog ibucergas.com memang segala info untuk solid food boleh dapat kat situ..

Mungkin untuk 1st time, sy akan sediakan food seperti di bawah sekali ni .

Disamping itu, keperluan untuk baby juga kena beli..


1. Food processor

Ok, ni mahal..



 2. Frozen cube

 Gambar dari blog ni


3. Thermal food jar 


Gambar from lagourmet


4. Kuali/periuk yang kecik2 sikit

5. Feeding set - Untuk sementara tak yah beli, guna hadiah yg org bagi dulu


6. Bumbo seat

Ok ni merepek sikit. Bende yg buat perabih duit ni mmg susah sikit nak dapat. Tapi kan best kalau ada, tak yah la baringkan kalau nak suap bubur.


Ni pulak jadual nak bagi solid food. Tapi untuk awal2, intoduction ni, bagi sekali sehari pun dah cukup..


 Diambil dari blog ibucergas.com

Resipi bubur nasi untuk ibu bekerjaya
  1. Basuh beras (dalam anggaran untuk kegunaan seminggu), kemudian toskan. (boleh juga sangan @ goreng kering dalam kuali tanpa minyak sehingga agak2 keputih kuningan)
  2. Kisar beras tadi sehingga halus.
  3. Masukkan ke dalam bekas kedap udara (Tupperwar ke Tipuware ke…asalkan kedap..ngee)
  4. Simpan di dalam fridge untuk mengekalkan kesegaran.
  5. Setiap pagi, sudukan kuantiti beras kisar tadi ke dalam periuk, dan dicampur air.
  6. Masak lebih kurang 5 minit atau sehingga membentuk bubur seperti gambar di bawah.
Bubur nasi yang siap dimasak
Kemudian pilih buah-buahan dan sayuran pilihan hati yang dah difrozenkan
masuk kan sekali. Kacau sampai sebati





Wednesday, January 11, 2012

~Baju sponsor~

Tq DRYPERS sebab sponsor baju untuk anak sy..  Hehehh

Sapa beli drypers time promotion free 1 tshirt dulu, dapatla baju 123 and abc.. Dah muat dah budak kecik tu tshirt drypers ni. Tapi adam ada 3 helai je.. Beli sebab nak tshirt je drypers tu sebab Adam adalah pengguna setia HUGGIES dry comfort.. 

Tak pernah try lagi cloth diapers. Ermm yg sebetulnya tak rajin... 



Sian tgn budak kecik ni asyik kena gigit semut je. Semut tak pun nyamuk la, sebab sedar2 dah bengkak. 


Monday, January 9, 2012

~Homemade macaroni cheese~


****Ni resepi macaroni cheese paling simple. Sesuai untuk sesiapa yg bekerjaya yang balik rumah dah lewat ptg ***

Bahan-bahan:

Macaroni
Cheese (yg diparut)
Sos prego (mushroom)
oregano leaves
udang (optional)

Cara penyediaan:

1) Rebus macaroni sampai kembang (jgn byk sgt, sebab bila kembang dia jadi banyak)
2) Bila dah dekat kembang macaroni, masukkan udang kejap
3) Angkat tos kan sambil panaskan oven
4) Sapu minyak sikit kat mangkuk
5) Masukkan macaroni dalam mangkuk, tuangkan sos prego diselang selikan dengan cheese tadi.
6) Masukkan udang atas bahan2 tadi. Susun udang cantik2
7) tuang baki cheese tadi. Lagi banyak lagi bagus
8) Masuk oven. Suka hati berapa minit +- 30 minit
9) Angkat dan taburkan oregano leaves

Serius sedap!!






Monday, January 2, 2012

~Cuti hujung tahun~

Untuk hujung tahun ni, kami berdua cuti seminggu sampai new year. Plan asal nak balik kampung perak lama sikit di samping beberapa plan bercuti sampingan..

Tapinya, last2 terpaksa bercuti dekat hospital pantai bangsar.. 

Adam warded sebab bronchiolitis. Adam ok je, tak demam pun, cuma hingus n kahak terlampau byk sampai nafas bunyi2. Dr suruh warded untuk neb and physio. Dr consultant Dr Nur Atikah Ng Abdullah..

 Neb



 Duduk atas katil hosp pun hepy je. sebab dia tak sakitpun. selesema je

4 hari warded. bygkan stress nye duduk 4 hari kat ward. Hari tu kena tahan 3 hari sebab bersalin pun dah runsing2 mintak balik awl. Dapat bilik 2 bedded dengan jiran yang bising mcm kat pasar mlm. Serius tension especially mlm2. Adam ni dahla malam sgt fragile, nak tidur mlm dahla susah, bunyi sikit pun boleh jaga. Last2 malam last tu mintak tukar bilik tgh2 mlm.

Alhamdulillah sekrg dah tahde selesema sgt.. 



My big boy!