Thursday, February 28, 2013

~Pelupa~

Topik radio IKIM pagi tadi pasal pelupa. Pelupa ni mmg penyakit yg kdg2 susah nak diubati n memalukan.

Dulu time sblm kawen, kalau pergi kerja naik bas, susah sgt nak ingat bas nombor berapa yg kena naik even bas tu mmg naik tiap2 hari. Terpaksa baca sign kat bas tu btl2 sebelum naik.

Kat ofis ni, sy tak pernah ingat klinik tingkat berapa, surau tingkat berapa. Tiap kali ada org luar tanya pasal surau tingkat berapa, mulala confius, 18 ke 19. Kalau salah mmg malu la, mesti org tu ingat kita tak solat, pdhl kita ada bilik smyg kat ofis. Sebab tak boleh ingat, terpaksa letak kat phone, surau n klinik tgkt bapa. Tiap kali nak pegi, mesti tgk phone balik. Alamat rumah pun tak boleh nak ingat. Kena letak kat phone.

Kalau packing brg2 adam, kdg2 ada je terlupa letak. botol susu la, towel la. Kalau diapers dah abis, kena ikat beg diaper dgn beg baju dia supaya pagi2 tak lupa diaper tu. 


Dan yg paling dasyat sekali pasal pelupa ni. Hujung bulan dec 2012 yg lepas, ofis sy kena pecah masuk.2 laptop hilang, salah 1 nye laptop sy la. Sobsobsobss.. Sy hilang laptop, beg laptop, and beg berisi duit syiling yg agak bykla.. Ok, done buat police report n etc.. 1 month later, kakakku call ada bil telefon sampai rumah. Bil telefon sy mmg alamat rumah dia. Puas sy belek2, check2 bil tu dtg dari telefon yg mana, rupa2nya bil tu dtg dari hp cdma sy. ( Cdma ni hp yang TM bagi kat staf dia).. Lepastu barula sy teringat yg cdma sy ni mmg sy tinggalkan kat dalam drawer kat ofis. Rupanya2 cdma sy turut dicuri semasa kejadian tu. Sy boleh terlupa sy ada cdma, sebab cdma ni mmg jarang pakai. Patutla drawer ofis tu kosong je, cdma n usb dia kena curi sekali rupanya..

So hari tu jugak buat penambahan report polis. Yg menariknya, pencuri tu pecah masuk ofis 27/28 dec. 28 dec pagi tu sy dtg ofis mmg dah sedar laptop hilang. Dlm bil cdma tu, 28 dec ptg tu dia dah start guna dah cdma tu. Cdma tu call ke mana2 mmg murah, bygkan dia call ke no celcom 18 minit, baru RM 1.90. Kalau call ke talian tetap TM ,free je. Cdma ke cdma pun free. Jimat tak jimat kan guna cdma ni.


Tak sabar nak tau siapa pencuri tu. Jengjengjeng... Harap2 tertangkapla ko wahai pencuri. Polis boleh check siapa dia call, siapa yg call dia. Semua maklumat dah diserahka pada polis. Barang tak dpt balik takpe, asalkan nak tau ko sapa je pencuri. Please eh guna la lagi cdma tu, takpe.. Guna je, jgn buang pulak. Susah polis nak tangkap kau kalau kau dah buang barang bukti. guna je eh.. guna jeeee. Sy dah cancelkan nak suspend no cdma tu semata2 nak bagi kau teruskan guna tau. Laptop baru dah dapatpun, so takpe kalau laptop aku tu kau dah jual. Nak tau kau sapa jeeeee. N semoga dapat pembalasan yg sewajarnya. Minggu laptop sy hilang tu, ada 11 kes leptop hilang jugak. Kau mmg licik, mesti org dalam kan... heheheh


ni la rupanya cdma sy tu. Ni yg 1st batch dapat. 2nd batch TM bagi cantik sikit set dia, mcm blackbery. Gambar dari blog ni.



3 comments:

DyaNz said...

salam ida, ada dengar banyak kes pecah masuk opis end of last year aritu..risau jugak sebab kadang2 tingalkan laptop dlm loker sbb berat nak usung merata (dah tua sakit belakang...hehe)

~SaHiDa~ said...

aah dyan. time aku kena tu ofis aku 2 laptop je hilang. tapi polis pun so far tak leh buat apa2. skrg ni mmg angkut la laptop tiap hari bwk balik

SNE Product said...

memang lupa sgt dah nie.. :D :D nanti tak stop bill tipon lagi mahal ko kena bayar nanti..