Friday, January 18, 2013

~Kak Anon~

1. Salmah masuk bilik tempat selalu pam susu. Tiba2 ditegur

Kak Anon : "Salmah ni asyik pakai baju kurung je. Takpe salmah, salmah muda lagi, pakai je seluar"
Salmah : "hehe dah biasa kak. Kdg2 sy pakai je seluar "
Kak Anon : "Pakai je. Tgh muda lg ni pakai je semua."

2. Tgh nak solat kat bilik smyg ofis. Tetiba Kak  Anon masuk nak try blouse yg dia baru beli depan cermin. 

Kak Anon : " Ok tak baju ni salmah?
Salmah : "Ok, tp kain dia mcm melekat sikit kat badan. Kain dia strechable"
Kak Anon : "Cantikkan. Akak ambik saiz L. Kalau salmah nak ada lg 1 saiz M. Jap eh akak pergi ambik saiz M"

Salmah meneruskan solat manakala Kak Anon pergi ambikkan blouse saiz M untuk salmah. Selesai solat

Kak Anon : "Nah salmah, try la saiz M."

Dalam hati salmah tgh fikir alasan apa nak bagi. Kain tu dahla lycra nipis jenis strechable, melekat kat badan.

Salmah pegang2 blouse yg masih berbungkus dalam plastik.

Salmah: "Takpela kak, sy takdela tudung color ni. Lagipun blouse ni jenis melekat la kak. Nampak perut buncit sy.
Kak Anon : "Ala salmah, akak selambe je pakai. Ala salmah, salmah muda lagi, pakai je. Cantik ni, tryla. kak Anin pun ambik 1 jugak.
Salmah : "Takpela kak, tudung takde yg matching"
Kak Anon : "haaa, ok la salmah."

3. Tgh tunggu lift. Ada 4 org tgh borak2 termasuk Kak Anon & Salmah. Kak Anon menegur Kak Anun.

Kak Anon : "Selesa ke kasut ni. " Sambil tunjuk kasut yg Kak Anun pakai
Kak Anun : "Selesa. Sy dah tua2 ni dah jarang pakai heels dah"
Kak Anon : "Tula sy pun sama. Dah tua2 ni malas pakai heels. Salmah tu muda2 lagi pakaila heels. " Sambil tunjuk kat Salmah
Salmah: " Hehe dulu sy pakai je heels kak. Lepas pregnant dah biasa pakai kasut mcmni. tak biasa dah pakai heels"
Kak Anon : "Ishh salmah. Salmah muda lg. Tgh muda la nak bergaya pakai heels semua. Pakai je salmah"

.
.
.
.
Kdg2 salmah berdoa sgt tak terserempak dengan Kak Anon.

P/s : JGN tanya siapa Kak Anon



Wednesday, January 16, 2013

~1 tahun 5 bulan~

Alhamdulillah hari ni genap Adam Rizqi 1 tahun 5 bulan. Tadi borak2 ngan husband pasal adam. See time kerja mmg rindu sgt kat adam. Rasa nak main je dgn dia sepanjang masa, gelak2 bersama. hehe

Borak2 la psl ada 1 mlm tu, husband pegi surau, sy mandi dlm bilik. Keluar bilik air, adam tgh tunjuk2 kat tingkap rumah. Lama dia asyik tunjuk2 je.. Seram pun ada.
Rupanya ada 1 mlm tu jugak, sy dah tido, tinggal adam n husband, pun adam tunjuk2 kat tingkap jugak..

Hari tu ayah mertua dtg rumah. Ptg tu, husband sakit leher, ajak pergi klinik. Ayah dlm bilik, mungkin tido, so kami pun pergila bertiga ke klinik sbb hsuband tak bole drive. Balik tu cite la kat ayah, td pegi klinik. Ayah terkejut, sebab ptg tu dia dgr adam tgh menangis dlm bilik "__" Dia ingatkan husband pegi klinik sorg2, sy n adam dalam bilik tgh tido..

Sebelum kisah2 di atas, agaknya adam dah lama bg reminder kat kitorg, tp kitorg je tak aware. Dlm rak tv kat ruang tamu ni, ada cd2 ruqyah. Ruqyah ni ayat2 al Quran yang dibaca untuk mengelak gangguan makhluk halus. Dulu sll psg time adam kecik2. Dia sll keluarkan dari rak, sepahkan kat lantai. Lepas fikir2, agaknya dah lama adam ni nak suruh kita pasang cd tu agaknya "_"

Cerita yg lain pulak. Kami suami isteri dlm proses nak beli something. So setiap hari mmg tak miss survey benda yg nak beli tula. Kebetulan benda yg nak beli ni, kita kena aware n cepat sebab kalau terlambat mmg melepas. So proses survey tu berlarutan sampai malam2 kat rumah pun. Tapi ada 1 malam ni, kitorg dua2 not in a good mood, husband sakit kepala, sy tak ingat mungkin penat kot. So tak surveyla. Adam pulak mlm tu, tanak tidur awl. Sampai 12 lebih nak main2 lg.

Pagi esoknya, seperti biasa surveyla. Jumpa la something yg kitorg nak ni. Iklan dia publish 10.00 pm ++. Call la cepat2 pagi tu, sekali frust sgt sebab dah sold.. Pastu husband ckp, mlm td adam dah remind dah, dia dah cuba tido lambat supaya kitorg boleh survey, tapi kitorg sia2kan peluang itu.. Hehe

Saja je entry ni. Bukan nak ckp adam ni pandai meramal ke apa ke. Semuanya KEBETULAN sahaja..

Anyway progress 1 tahun 5 bulan. Dah makin faham ckp kita, dah makin senang kalau nak suruh dia tolong apa2. haha itu yg penting, boleh diminta tolong. Dah pandai main game. Suka kena urut, tiap hari buli ayah suruh urut. Rajin baca buku, bwk buku kat kita, suruh kita bacakan, baru je baca sikit, dia ambik balik buku, dia bacakan pulak untuk kita, guna bahasa dia.. Dah pandai nak berebut tv dgn kita. Nak tgk video dia je. Mkn ok. Tido mlm makin lambat. dah boleh leka main sorg2, senangla nak buat keja. Dah pandai gerakan2 dlm solat, takbir, rukuk. Alhamdulillah.

Till then..