Tuesday, April 16, 2013

~Restoren tanpa tanda HALAL~

Pengalaman di Restoren yang nama restorennya nama Melayu, pelanggannya kebanyakannya Melayu/Islam , artis yang menjadi dutanya org melayu, TAPIIIII takde tanda HALAL.

Restoren ni terletak di Amcorp Mall. Biasala, kalau keluar makan2 hari jumaat, semua tempat penuh. Kami keluar berlapan, so kena cari tempat mkn yg agak luas. Last2 decide nak makan kat restoren ni.. Dari jauh lg terpampang gambar sorg artis ni sebagai dutanya.. Ok fine..

Sebelum tu usha2 dulu menu yg dorg tampal kat luar restoren. Menunya semua menarik, sambil tu mata ligat cari sana sini mana tanda halal restoren ni. Tgk dlm restoren, penuh org islam tgh mkn. Last2 tanya kat pekerja restoren ni, restoren ni halal tak, ada tanda halal tak. Pekerja tu jawab halal. Kami bertanya lagi, kenapa tak display tanda halal, pekerja tu jawab belum dapat lg n dot dot dlm bahasa yg kurg difahami, mungkin org bangla etc..

Dlm berat hati, kami masuk jugak restoren tu, order2 air n mknn. Dlm pada tu, semua duk cari kat internet pasal restoren ni ada halal ke tak. Check kat application HDC pun tak jumpa restoren ni. Lagi2 tambah memberatkan hati n rasa tak lalu nak mkn adalah pekerjanya majoriti ch*nese. Nak dijadikan cerita, ada 1 buku menu yg kwn sy pegang, pelekat bergam pada buku menu tu tertanggal. And dibelakang pelekat bergam tu ada tanda halal. Check2 rupanya tanda halal kat semua buku menu tu memang dah ditutup dgn pelekat bergam . Atas rasa tak sedap hati, kami panggil manager restorennya.

Mula2 tanya ada halal ke tak, katanya ada, tapi tgh apply. Kami dah naik angin, kalau tgh apply, takde pengiktirafan halal lagila maksudnya kan. Bukannya ada! 2nd tanya pasal kenapa halal dekat menu tutup dgn gam, dia jawab dah expired. Ok la jawapan dia, mmg tanda halal ada had tempoh dia kan... Discuss2, time tu air dah sampai, mknn belum sampai lg.. Masing2 dah was2, was2 jadi syubhah, boleh jadi haram. Jadinya kami decide nak bangun n blah sebelum mknn sampai.. Kami terus ke kaunter, ckp nak cancel order, nak byr air je. Manager tu terus ok je, mungkin tak nak bising2 sebab dlm restoren dia penuh org Islam tgh makn...

Tanda halal yang bertutup dgn gam. Bukan tanda halal JAKIM