Thursday, October 10, 2013

~Cerita rumah Part 1~

Ni 1st entry pasal rumah 1st yg kami suami isteri beli. Opss time beli rumah ni belum kahwin pun, beli beberapa bulan sebelum kahwin. Joint loan, nama pun dua2 ada.

3 tahun lepas, kemain excited dapat beli rumah ni. Yela time tu barupun masuk kerja, usia pun belum matang. Mana ada duit nak beli rumah landed. So end up beli kondo. 5% kena byr deposit.  Nama sedap, location mmg tip top, btl2 sebelah LRT. Senang cite nak pergi LRT jalan tak sampai 5 minit. Kat KL ni location dekat dgn public transport mmg high demand (ni yg disesalkan sekarang ni).

So lepas kawen kami menyewa dulu. Dah hampir 3 tahun menyewa sebab nak tunggu rumah ni siap. Every weekend kalau ada kelapangan mesti pergi melawat tapak. Awl2 dulu risau sgt apesal la projek ni tak start2, beberapa bulan lepas tu barula start, tu pun slow sgt. Dlm hati mmg risaula boleh ke projek ni siap on time kan.. Yela buatnye delay, bank dah start byr full, tp rumah tak dpt duduk lagi, itu yg paling merisaukan.

3 tahun berlalu, baru2 ni dapat surat boleh ambik kunci. Yeayyyy.. Mmg hepy la time tu. Time tu tak tau lagi condition kwsn n rmh. Tgk dari luar mcm tak percaya jugak apesalla dah dpt surat ambik kunci. 1st lawatan ke rumah adalah sgt2 mengecewakan. Boleh pemaju serahkan kunci dgn condition kwsn tu yg sgt teruk. Lift teruk, swimmning pool tak siap, kotor dgn simen2. Aihhh mmg frust la. Rumah ok la, dah siap, tapi yg paling sakit hati, bau rumah mmg busuk. Bygkan nak ambik ukuran untuk grill n langsir pun tak lalu dgn bau rumah yg busuk. Time tu bulan 9. Pastu semua owner diminta byr advance mtce untuk 3 bulan, oct, nov, dec. Tapi masalahnya api & air tak masuk lagi. Mcmanana nak pindah kalau api air takde, padahal mtce dah start byr. Office salahkan owner ckp tak bagi kerjasama untuk byr deposit api air dgn alasan syabas n tnb nak semua owner settle byr baru install. Oii tu bukan masalah kitorg, takkan la kami owner pulak yg kena kejar owner lain suruh byr deposit. Pandai2 korgla manage. Tu semua kami owner ni tak perlu ambik tau pun. Project dah delay, semua pun delay, pandai je nak salahkan owner pulak.

Time check defect, husband sorg yg pergi. defect mmg bykla. After 2 minggu check balik boleh mcm takde apa2 progress pun. tukar sikit2 sambil lewa je. Paling geram toilet bilik master. Rumah kitorg corner, rumah corner yg type kitorg ni designnya bilik master besar sikit compare dgn yg lain. Tapi toilet kecik sikit. Yg sakit hati, design toilet tu, boleh pintu toilet tak dapat bukak habis sebab ada mangkuk tandas halang. Sapa punya design kreatif sgt ni yg kreatif nya pemaju pakai untuk rumah tahun 2013. Mmg failed btl. Budak kecik pun boleh gelak tgk design toilet mcmtu.. Mula2 ckp nak betulkan, nak tanggal balik mangkuk tandas tu, tp smlm husband pergi, office ckp mmg takkan betulkan sbb tu mmg design.. Sabar jela.. Semalam pergi api air mmg tak masuk lagi.

Masalah skrg, owner mmg ada plan nak buat aduan n nak saman pemaju, tp tak dpt sokongan ramai owner. Sebab ape? Sebab ramai owner beli untuk investmant. Kunci dapat terus jual. Jual as it is. Agaknya tak dtg pun tgk rumah, terus jual n untung 200k plus. Mmg ramai. So kami2 yg beli untuk stay ni, apa je yg boleh buat, terpaksa tunggu n tunggu n sabar. Complain kat office mmg byk, tapi nak tau apa jwpn pemaju. "apa u mau bising2, rumah u harga sudah naik sekarang, jual sajalah".. Apela nasib kat kitorg yg beli untuk stay ni. Mmg kalau jual boleh untung 200k plus, tp kitorg nak stay la. Rumah dah btl2 sblh LRT, KL dekat, kwsn mmg dah naik, nak pergi kerja dekat. Tambah2 skrg parking dekat office dah mahal, at least ada alternatif nak pergi kerja naik LRT...

Rumah yg kononnya gah ni adalah rumah yg sgt mengecewakan. Tak taula sempat pindah sebelum bersalin ke tak.




Monday, October 7, 2013

Lkookklpppppo